RESEP PUDING CENDOL MENGGUGAH SELERA





Bahan lapisan cendol:⁣

800 gr cendol⁣300 ml santan kara⁣200 gr gula pasir⁣2 bungkus agar-agar swalow⁣1000 ml air⁣1/2 sdt garam⁣


⁣Bahan lapisan gula jawa⁣:

250 gr gula jawa⁣50 ml santan kara ⁣Air 700ml⁣1 bungkus agar2 swalow⁣Sedikit garam⁣


⁣Cara Membuat :⁣

Pertama kita bikin puding gula jawa .Campur semua bahan masak dan aduk terus sampai mendidih.kemudian saring dan tuang dalam loyang yg lebih kecil.Sisihkan⁣Sesudah puding gula jawa mengeras,⁣masak lagi lapisan cendol,masukkan semua bahan kecuali cendol.Masak samapi mendidih,Setelah mendidih masukkan cendol dan didihkan lagi sebentar.Matikan kompor⁣Tuang 1/4 bagian puding cendol,kemudian letakkan perlahan puding gula jawa kedlm loyang puding cendol.⁣Tuang sisa puding perlahan sampai habis. ⁣Diamkan dlm suhu ruangan dan simpan dalam lemari es sebelum di sajikan.
⁣⁣SELAMAT MENCOBA!⁣⁣

Comments

Popular Posts